DGS Tecrübem

İbrahim ATAY
4 min readMay 4, 2019

Blog yazmaya 2008 yılında lise ödevi olarak, web tabanlı bir çözüm geliştirmek amacı ile başladım. Şuan 2016 yılındayız. Yaklaşık 2 yıldır blog yazmıyorum. Yapmak istediğim birçok farklı adımı hayatta geçirdim. Bu yazımda ise, bu süre içerisinde en çok emek verdiğim, lisans eğitimi tamamlama sürecimi anlatıyor olacağım.

2009 yılında teknik meslek lisesinden mezun oldum. 2011 yılında ise, Namık Kemal Üniversitesi, bilgisayar programcılığında mezun oldum. Mezun olduğum dönem hemen sonrasın DGS(dikey geçiş) olarak bilinen lisans(benim için mühendislik eğitimini) tamamlama sınavına girdim. Fakat yeterli puan kazanamadığım ve ekonomik olanaksızlıklar nedeni ile gerçekleştiremedim.

2013 ve 2014 yılları arasında yoğun olarak orta ve büyük ölçe de yazılım geliştirmeye ve proje yönetimi ile ilgili deneyim kazanmaya ve sertifika almak için çalıştım. Bu sürecin sonunda NPDP eğitimi ve PMI-ACP sertifikalarını kazandım. Yüksek okuldan mezun olduğum dönemde günümüze kadar danışman, çözüm mimari ve yazılım mühendisi olarak çalışma hayatında devam ediyorum.

2014 yılında kazandığım deneyimler, gelecek de lisans ve yüksek lisansın kariyer için önemli olduğunu öğrendim. Tarihler 30.05.2014 gelindiğinde NPDP koçum Hasan hocanın desteği(Kendisine çok teşekkür ederim.) ile DGS sınavına girdim.

Sınav girişi ile sonuçlarının arasında 2 aylık sürede ortalama alabileceğim puanı hesaplayıp, girebileceğim okulların lisesini çıkarmak için çalışmalar yaptım. Ekonomik olarak tekrar üniversiteye dönebilmek ve eğitimi devam ettirmek için full-time çalışmaya devam etmem gereksimi ise yaptığım hesaplarda çıkartmama gerekiyordu. Bu neden ile okul seçerken aşağıdaki nitelikleri göz önünde bulundurmaya çalıştım.

  • İşyerine ulaşım kolaylığı
  • Tercihlerde yapılacak burs olanakları
  • Yüksek okulda aldığım derslerin en çok sayılması yani ders içeriklerin uyuşması

Göz önünde bulundurduğum nitelikler, internet de okuduğum tecrübeler ve içerisinde bulunduğum durum bağlantılı olarak seçmiştim. Fakat üniversite girişi sonrası ortam değişkenleri ve bazı yanlış bilgilendirmeler ile risk maliyetimi artırmama neden oldu.

Tercih zamanı geldiğinde çalıştığım şirketin Zincirlikuyu da olması, ilk tercih de %40 vermesi ve ders içeriklerinin yüksek oradan eşleşmesi nedeni ile Okan üniversitesini seçtim. Bu süreç de önemli bir ayrıntı var ki, ben mühendislik eğitimlerinin üniversitenin Mecidiyeköy yerleşkesinde olduğunu sanıyordum. Tek tercih olarak Okan Üniversitesi’ni seçtim. Kayıt günü geldiğinde kayıt işleminin ve mühendislik(derslerin) fakültesinin Tuzla kampüsünde olduğunu öğrendim.

Evimin Bahçelievler de olması, işyerinin Zincirlikuyu ve okulun Tuzla da olması 2 içerisinde büyük zorluklar yaşamama neden oldu. Tabi ki, ilk aşamada daha farklı sorunlar ile savaşmak zorundaydım. Okul kayıt süreci başladığım da elimde bulunan para ile okulu tüm ödemesini yapamayacak durumdaydım. Okul bir uygulama olarak banka kredisi kullanılmasına olanak tanıyordu. Fakat öğrenci kendisi için kredi çekemiyordu. Bu içerisinde bulunduğum durumdan bana en çok Melike ablam yardım etti. Ona ne kadar teşekkür etsem az gelir.

Kayıt işlemlerinin tamamlanması ile öğrenci kimlik kartını aldım. Keşke kimlik kartını alınca diplomayı verseler. Sırada iş ve okul saatlerini ayarlamam vardı. Konu ile ilgili daha önce müdürüm ile konuşmuştum. Fakat konuyu ilk açtığımda sanırım, geçici bir düşünce sanmıştı. Öğrenci kimlik kartını alıp, müdürümün kaşısına geçtiğimde aşağıdaki diyaloglar gerçekleşmişti.

“abi mühendislik eğitimi tamamlama istiyorum. Gerekir ise hafta sonu da çalışırım”

“okul nerede“

“Tuzla da abi”,

“araba ile mı gideceksin”

“Toplu taşıma ile gideceğim.”

“Tamam, okula gidersin. Akşam da gelip mesayi tamamlarsın ”

Bu diyalog kurduğum ve bana bu izini veren Kadir abime çok teşekkür ederim.

Artık okul için birçok konuyu çözdüm diye düşünürken, ders saydırma ve seçim sürecini gerçekleştirmem gerekiyordu. Benim bu adımda yaptığım hatalar hayatımı çok fazla zorladı. Yaptığım hatalar ve önerileri aşağıda bulabilirsiniz.

Hatalar;

  • Ders saydırma sürecinde evrak numaralarını almadım.
  • Direk ağır sayısal dersleri aldım.
  • Yüksek okuldan mezun olalı 3 yıl olduğunu için ders çalışmayı unuttum. Kazanmak zaman aldı.
  • “Ben sektörde bunu yıllardır yapıyorum. Bu gereksiz” demeyin. Hocaları gözünde iyi bir intibah bırakmıyor.

Öneriler;

  • Ders programını iyi inceleyin.
  • Öncelikli olarak okula alışabilmeniz için meslek bilginize uygun dersler seçin.
  • Aldığınız her dersi proje yönetir gibi izleyin. Paydaş listenizi iyi yapın.
  • Dersi daha önce almış olan kişileri bulun, ders notlarını ve hoca yorumlarını alın.
  • Hocalar ile aranızı iyi tutun.
  • Hocaları LinkedIn üzerinden ekleyin.
  • Güvenebileceğiniz arkadaşlar edinin.

Okul başladığın da ev, okul ve işin birine uzak olması sabah 5de evden çıkmamı taksi, metrobus, metro ve IETT araçlarını kullanarak, 9 da ders de olmak tam anlamı ile anlatılmaz yaşanır diyebilirim. 2 yıl boyunca ders programı ve hocaların sağladığı yoklama insiyatifleri ışığında bu şekilde yola çıktım. Öğlen 1de işe gelerek, akşam 11de işten çıktım. Eve varmam 1 olarak devam ettim.

Eğitim sürecinde hayatımı etkileyen iki durum vardı. Bunlar stres ve uykusuzluk olmuştur. Çalıştığınız ortamda sürekli stres artar, okul da artar ve uykusuzluk devam eder.

Yüksek okuldan mezuniyetten sonra 3 yıl geçmesi ve öğrenci alışkanlıkların yerine, yenilerinin alması, insanı çok zorluyor. Özel ders için doğru hocayı bulma, okunaklı ve net yazılmış ders notları bulmak hiç kolay olan süreçler olmuyor. Eğer çalışarak okuyorsanız her ders de tanıdığınız kişilerin olması ve hatta paydaş yönetimi gibi güncellemeler almanız, ders takibi için büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Tabi unutulmaması gereken bir şey varsada sizin ile paylaşım yapan kişiye cömert davranmanız gerektiğidir. Çünkü o kişiler kendi emeğini size verir.

2 yılık duraksız koşu sonunda okumanın, çalışmaktan daha zor olduğunu öğrendim. Bu paylaşımı özellikle DGS sınavı ve lisans tamamlama sürecini gözünde büyüten arkadaşlarım için yazdım. Eğer isterseniz sizde başarabilirsiniz. Bugüne kadar akademik aldığım eğtimleri listelediğimde aşağıdaki listeyi elde etmekteyim.

  • Güngören Teknik Meslek Lisesi, Veritabanı Programcılığı, 2009
  • Namık Kemal Üniversitesi, Bilgisayar Programcılığı, 2011
  • Anadolu Üniversitesi, İktisat, 2014
  • Okan Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği, 2016

Gelecek 5 yılık süreç için yeni bir planım var. Süreci yüksek lisans ile devam ediyor olacağım. Bu süreç de emeğini paylaşan ve desteğini eksik etmeye herkese çok teşekkür ederim.

Not: Bu yayını 06/07/2016 tarihinde blog da yayınlamıştım.

--

--